Κωστασ Ντινασ: Η ομαδα θα πρεπει να συνεχισει να δουλευει

Το Rodopi Sports φιλοξένησε είχε την τιμή να συνομιλήσει με τον αρχηγό της ομάδας μπάσκετ του ΓΑΣ Κομοτηνή κ. Κώστα Ντίνα. Ο επί δώδεκα έτη αρχηγός της ομάδας μας μίλησε για την πορεία του, για τις ανάγκες και τα όνειρα του ΓΑΣ και στο τέλος ζήτησε και αυτή τη φορά τη στήριξη του κόσμου.Ξεκίνησα από τις ακαδημίες του Ορφέα Κομοτηνής, μια ομάδα που πια δεν υπάρχει στον μπασκετικό χάρτη της πόλης. Από τα δέκα μου χρόνια έπαιζα στον Ορφέα, από τα 16 στον ΓΑΣ και στο ανδρικό. Διέκοψα για τρία χρόνια για τις σπουδές μου στη Θεσσαλονίκη όπου έπαιξα στον Βυζαντινό, στον ΒΑΟ Θεσσαλονίκης. Ομάδα που εδρεύει στις Συκιές και κάποτε έπαιξε στην Α1. Στην παρουσία μου εκεί αγωνίστηκα δυο χρονιές στη Β΄και μια στη Γ΄Εθνική. Από το 2002 για δωδέκατο είμαι στην ομάδα του ΓΑΣ και για 12ο χρόνο αρχηγός της ομάδας.

Από τότε που ήσουν εσύ στις ακαδημίες και μέχρι σήμερα θεωρείς πως υπάρχει κάποια βελτίωση στο κομμάτι αυτό;
Σαφώς και υπάρχει βελτίωση. Πρώτα από όλα υπάρχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία όσον αφορά στο μπάσκετ. Βέβαια το μπάσκετ έχει αλλάξει από τότε. Άλλες συνθήκες και άλλοι κανονισμοί. Σαφώς καλύτερες υποδομές, με κλειστά γυμναστήρια. Εγώ θυμάμαι πως κάναμε προπόνηση έξω, με γάντια, με κρύο και με αέρα. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κάθε ομάδα έχει το γυμναστήριό της, δίνει περισσότερους αγώνες. Νομίζω πως αξίζει για τα παιδιά ακόμα περισσότερο να ασχοληθούν με το μπάσκετ στις νεαρές ηλικίες.

Στις ακαδημίες του ΓΑΣ βλέπεις ότι υπάρχει η ανερχόμενη ομάδα του ανδρικού τμήματος;
Κοίταξε, εγώ βλέπω πως γίνεται δουλειά. Υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές. Το μόνο κακό είναι πως βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει προκύψει κάποιος παίκτης που θα στελεχώσει το αντρικό τμήμα επάξια στην κατηγορία της Β΄ή της Γ’ Εθνικής. Φέτος πάντως υπάρχουν δυο τρία παιδιά που συμμετέχουν και δείχνουν ότι μπορούν να μας βοηθήσουν. Και από τις πιο μικρές ηλικίες βλέπω πως θα αρχίσουν να μπαίνουν στο ρυθμό του αντρικού. Αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν εμείς ήμασταν παιδικό, εφηβικό και ακόμη πιο μικροί βλέπαμε το αντρικό σαν κάτι πολύ μεγάλο. Πηγαίναμε στο γήπεδο και περιμέναμε πότε θα έρθει το Σάββατο για να παίξει ο ΓΑΣ που αγωνιζόταν τότε και στην Α2, για να δούμε την ομάδα. Αυτό το πράγμα δε βλέπω από τα νέα παιδιά. Αυτό ίσως το μόνο πράγμα που λείπει από τις ακαδημίες, γιατί δουλειά γίνεται, να υπάρχει ένας στόχος: η στελέχωση της μεγάλης ομάδας. 

Σε μια βδομάδα ξεκινάει το πρωτάθλημα. Πρώτος αντίπαλος είναι η ΧΑΝΘ εκτός έδρας. Είστε έτοιμοι;
Δύσκολα μπορείς να βρεις μια ομάδα που θα είναι έτοιμη από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Πάντα κάθε ομάδα βελτιώνεται και φορμάρεται μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στον συγκεκριμένο αγώνα. Η δουλειά συνεχίζεται εδώ και σαράντα πέντε περίπου μέρες που ξεκινήσαμε προετοιμασία. Έχουμε κάποια προβλήματα, κάποιες απουσίες στις προπονήσεις. Ίσως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και λίγο καλύτερα αλλά πιστεύω ότι την Κυριακή η ομάδα θα είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στον αγώνα αυτό και γιατί όχι να διεκδικήσει και τη νίκη.
Από τη μεγάλη σου πείρα το φετινό ρόστερ το βρίσκεις καλύτερο; Πάντα μιλώντας για τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Κοίταξε τις προηγούμενες χρονιές που αγωνιζόμασταν στη Β΄ Εθνική τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά. Η κατηγορία ήταν πανελλήνια, αγωνιζόμασταν δηλαδή στην Αθήνα, στην Κρήτη με ομάδες πάρα πολύ δυνατές, με παίκτες που πλέον έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδες της Α1. Το πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής τώρα είναι πιο αποδυναμωμένο. Έτσι και η ομάδα μας θεωρώ πως δεν είναι τόσο δυνατή όσο οι ομάδες του ΓΑΣ στην τότε Β’ Εθνική, αλλά θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Η ομάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει, δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ακόμη αλλά νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά στο να προοδεύσουμε και να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

Ασφαλώς ένα σημαντικό κίνητρο για μια ομάδα και για έναν παίκτη είναι ο κόσμος. Πέρυσι είδαμε τον κόσμο να δίνει το παρόν ειδικά στις τελευταίες αγωνιστικές.

Ο ΓΑΣ πάντα είχε μπασκετικό κόσμο δίπλα του, ακόμα και στις περιόδους της Γ’ Εθνικής που η ομάδα δεν πρωταγωνιστούσε υπήρχαν άνθρωποι που έρχονταν και έβλεπαν τον ΓΑΣ. Έστω και λίγοι. Τώρα έχει γίνει μια καλύτερη κινητοποίηση και μετά τις επιτυχίες της ομάδας που ανέβηκε στη Β΄ Εθνική και από τα ΜΜΕ και από εσάς ως σελίδα, όπως επίσης και από τη διοίκηση που έχει τρέξει πολύ περισσότερο αυτή τη φορά. Θέλω λοιπόν να πιστεύω πως στη δεύτερη αγωνιστική στον αγώνα με την Ασπίδα Ξάνθης το γήπεδο θα είναι γεμάτο, όπως και πέρυσι στον αντίστοιχο αγώνα. Κι αυτό θα το βλέπουμε σε κάθε αγωνιστική. Ο κόσμος θα έρχεται στο γήπεδο και η ομάδα θα πηγαίνει καλά. Η Κομοτηνή έχει μπασκετικό κόσμο από την εποχή της Α2. 

Η απουσία του Μασλαρινού, πέρυσι ήταν καταλυτικός παράγοντας, θεωρείς ότι θα επηρεάσει την ομάδα;
Κοίταξε εφόσον δεν μπόρεσε να γίνει κάτι διαφορετικό και ο παίκτης να μείνει, εφόσον δεν μπόρεσε να αντικατασταθεί και άφησε το κενό στον άσο η ομάδα πορεύεται χωρίς αυτόν. Δεν μπορούμε να κοιτάμε πίσω και ούτε να μεμψιμοιρούμε ότι εκεί μας λείπει παίκτης και θα έχουμε κενό. Τα κενά θα καλυφθούν από τους παίκτες. Ο καθένας έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και ο καθένας που θα παίζει θα αγωνίζεται έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό οποιουδήποτε παίκτη μπορεί να λείψει από την ομάδα.

Κλείνοντας και ως αρχηγός της ομάδας τόσα χρόνια, τι θα έλεγες στους παίκτες και στον κόσμο της Κομοτηνής τώρα που βρισκόμαστε στο σκαλοπάτι του πρωταθλήματος;
Εγώ αυτό που λέω εδώ και χρόνια για την ομάδα του ΓΑΣ είναι πως από εποχή ιδρύσεως ο ΓΑΣ είναι ομάδα που αντιπροσωπεύει την πόλη. Είναι η ομάδα που στηρίζεται στα παιδιά της πόλης, δηλαδή σε ντόπιους αθλητές και σε κάποιους φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη και αγαπούν αυτό που κάνουμε. Ο αθλητισμός είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο και για τα νέα παιδιά και γι’ αυτούς που παρακολουθούν και πρέπει να στηρίζουν την ομάδα σε κάθε εκδήλωση και κυρίως στους αγώνες. Αυτό περιμένουμε εμείς και γι΄αυτό ασχολούμαστε ακόμη. Ότι βγαίνουμε έξω και βλέπουμε δέκα ανθρώπους που αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε. Αυτό φυσικά μας ευχαριστεί.